Zacznijmy od tego, czym w ogóle są substancje określane mianem zapachowych: są to związki lotne, które już w niskim stężeniu mają zdolność pobudzania receptorów nabłonka węchowego. Właściwości związków zapachowych wynikają z posiadania przez nie tzw. osmoforowych grup funkcyjnych (np. estrowej czy aldehydowej).
Najbardziej ogólnie można podzielić substancje zapachowe ze względu na ich pochodzenie:
- naturalne, pochodzenia roślinnego (to przede wszystkim olejki eteryczne),
- naturalne, pochodzenia zwierzęcego (np. piżmo, ambra, kastorem, cyber),
- syntetyczne (jak alkohol benzylowy czy octan butylu).
Wyroby perfumeryjne dzieli się przed wszystkim na rodzaj zastosowanego rozpuszczalnika:
1) alkoholowe:
- perfumy (20 do 40% koncentratu zapachowego rozpuszczonego w 90 - 96% alkoholu etylowego),
- wody perfumowane (8 do 16% koncentratu w 80 - 90% alkoholu etylowego),
- wody toaletowe (4 do 8% koncentratu w 60 - 85% alkoholu etylowego),
- wody kolońskie (3 do 5% koncentratu w 70 - 80% alkoholu etylowego),
- wody odświeżające (1 do 3% koncentratu w 70 - 80% alkoholu etylowego),
- wody kwiatowe (2 do 5% koncentratu w 70 - 80% alkoholu etylowego).
2) bezalkoholowe:
- ciekłe (3 - 25% koncentratu w nośniku glikolowym, mirystynianie izopropylu, oleju roślinnym lub mineralnym),
- w kremie (w formie emulsji)
- w sztyfcie (np. w bazie woskowej),
- aerozolowe (na nośniku jak propan-butan, ditlenek węgla),
- żelowe,
- w formie pudrów i zasypek.
Większość współczesnych wyrobów perfumeryjnych komponuje się według
trzynutowego układu, na który (od dołu piramidy) składają się :
Nuty
bazy - uważa się, że to im perfumiarz powinien poświęcić najwięcej
pracy i energii, ponieważ będą wyczuwalne na skórze przez 80% czasu.
Jest to najmocniejsza część perfum, odczuwalna w chwili odparowania
wyższych nut.
Nuty serca - mają stanowić płynne przejście
pomiędzy bazą, a nutami głowy. Stanowią głębszą warstwę zapachu, którą
czujemy dopiero po pewnym czasie od użycia. Nuta ta definiuje charakter zapachu i jest wyczuwalna przez około 2 godziny
1) Słowo "perfumy" wywodzi się ze słów "per" (przez) oraz "fumee" (dymienie). Pierwsze produkty, których celem było nadawanie konkretnej woni powstawały w Mezopotamii już ok. 4000 r. p.n.e.
2)
Uznaje się, że pierwsze pachnidła na bazie alkoholu powstały około 1367
r. Do rozsławienia jednej z nich, zwanej "Wodą Królowej Węgier"
przyczyniła się Polka - Elżbieta Łokietkówna.
3) Naturalne piżmo, uważane za luksusowy składnik perfum, pozyskiwane jest z przyodbytniczego gruczoły jelenia piżmowego. Zapach piżma określany jest jako ziemisty, drzewny, zwierzęcy. Z kolei skatol to substancja o zapachu fekaliów występująca w kale ssaków, która po rozpuszczeniu ma kwiatowy zapach.
4) Badania dowodzą,
że zazwyczaj zdolność rozpoznawania zapachów jest bardziej precyzyjna u
kobiet niż u mężczyzn. Samo ciało człowieka wydziela wiele różnych
aromatów, które mogą być powiązane z naszym stanem emocjonalnym.
5) Nuta zapachowa to zapach pojedynczego składnika kompozycji i jej podstawowy element (np. aromat piwonii). Mieszanina dwóch lub więcej substancji zapachowych tworzy akord (np. kwiatowy), z kolei akordy tworzą kompozycję zapachową, czy finalny zapach produktu.
6) Nie ma jasnej definicji intensywności zapachu. Jest to odczucie subiektywne, zależne od wielu czynników.
7) Uważa się, że piramida perfum to swego rodzaju "łącznik" pomiędzy twórcą zapachu, a jego odbiorcą. Ma nam pokazać, jak będzie się zmieniał i otwierał.
8) Charakterystyka zapachu wyrobu perfumeryjnego jest zadaniem trudnym, często niejednoznacznym. Istnieją różne metody jego definiowania, a przyjęty opis może jednak nie spotkać się z naszymi osobniczymi odczuciami.
9) Jednymi z najbardziej kultowych i najlepiej sprzedających się perfum na skalę światową są Chanel N° 5. Istnieją dwie główne teorie dotyczące pochodzenia ich nazwy - jedna od numeru próbki kompozycji zapachowej przedstawionej Gabrielle "Coco"Chanel, druga od jej szczególnego upodobania do cyfry 5.
10) "Nos" to pojęcie artysty perfumiarza, który dogłębnie poznał tajniki tworzenia kompozycji zapachowych. Oprócz naturalnych predyspozycji, Nos cały czas uczy się i rozwija swoje kompetencje. To właśnie on w znamienitej większości odpowiada za sukces perfum i jego rozpoznawalność.
_
Powiedzcie nam, jakimi zapachami najchętniej się otaczacie?
Stosujecie perfumy, wody perfumowane, a może wody toaletowe lub wyroby bezalkoholowe?
Porozmawiajmy tutaj, na Facebooku i Instagramie. Czekamy na Was!
Prześlij komentarz