Z jakich składników składa się szminka do ust? - #recepturaokiemtechnologa

Szminki (pomadki) to z chemicznego punktu widzenia preparaty oparte na kompozycji wosków, olejów i składników barwnych z dodatkiem substancji smakowych i zapachowych, niejednokrotnie wzbogacone o składniki aktywne i/lub filtry UV. Modyfikacje proporcji poszczególnych składników umożliwiają uzyskanie produktu końcowego o różnych właściwościach (sztyfty, pomadki płynne o satynowym, perłowym bądź matowym wykończeniu).

Biorąc pod uwagę aspekty praktyczne, wyznacznikiem dobrej szminki do ust jest:

  • odpowiednia konsystencja zapewniająca prawidłowy poślizg,
  • łatwość nanoszenia i rozprowadzania na ustach,
  • wysoka trwałość koloru,
  • stała konsystencja w warunkach pokojowych,
  • odporność na czynniki zewnętrzne (zmienne warunki atmosferyczne, ścieranie mechaniczne),
  • ochrona i pielęgnacja okolicy ust.

Natomiast z technologicznego punktu widzenia, w przypadku szminek ważna jest:

  • jednolitość masy,
  • odpowiedni stopień rozproszenia barwnika w masie,
  • stabilność konsystencji,
  • właściwa twardość i sztywność masy,
  • łatwość zmywania przy użyciu dedykowanych produktów do demakijażu ust.

Składnikami szminek do ust są:

  • woski (20-55%) - do najpopularniejszych zaliczamy wosk pszczeli, ryżowy, Candelilla czy Carnauba. Ich zadaniem jest nadanie odpowiedniej plastyczności, elastyczności i sztywności oraz zapewnienie właściwej temperatury topnienia. Najwięcej substancji woskowych zawierają sztyfty, stosunkowo mniej pomadki w płynie;
  • ciekłe emolienty (25-70%) - jak olej rycynowy (lub bardziej trwały uwodorniony olej rycynowy, dodatkowo oksyetylenowany), masła, estry kwasów tłuszczowych, lanolina i jej chemiczne modyfikacje, węglowodory parafinowe (jak olej parafinowy), a także ciekłe alkohole tłuszczowe. Surowce te nadają połysk (dlatego matowe szminki zawierają ich mniej), zmniejszają tłustość, ułatwiają rozprowadzanie, są dyspergatorami dla barwników i pigmentów, chronią przed utratą wilgoci;
  • barwniki i pigmenty (0,5-10%) - żółty, czerwony lub brązowy tlenek żelaza, karmin, barwniki azowe, mika, tlenek cynku czy ditlenek tytanu. Nie rozpuszczają się w masie, ich cząstki są zawieszane;
  • składniki regulujące lepkość (do 1%) - jak np. poliizobuten, który zwiększa lepkość, ułatwia rozprowadzanie i równomierne pokrycie ust barwnikiem;
  • środki konserwujące i przeciwutleniacze (do 1%) - wśród konserwantów stosuje się głównie parabeny i/lub fenoksyetanol, przeciwutleniacze takie jak BHA, BHT, octan tokoferylu. Substancje konserwujące zapewniają bezpieczeństwo mikrobiologiczne w całym okresie używania produktu, podczas gdy przeciwutleniacze zapobiegają starzeniu się składników tłuszczowych;
  • substancje dodatkowe (0,05-5%) - składniki aktywne, witaminy, antyoksydanty, filtry UV;
  • substancje zapachowe i smakowe (do 1%) - dodatki zwiększające walory użytkowe szminek, dodatkowo substancje zapachowe neutralizują nieprzyjemny zapach niektórych składników tłuszczowych masy.

_ 

Częściej sięgacie po szminki w sztyfcie czy płynne pomadki?

Dajcie znać czy dzisiejszy wpis Wam się spodobał!








Share:

Prześlij komentarz

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes