Szminki (pomadki) to z chemicznego punktu widzenia preparaty oparte na kompozycji wosków, olejów i składników barwnych z dodatkiem substancji smakowych i zapachowych, niejednokrotnie wzbogacone o składniki aktywne i/lub filtry UV. Modyfikacje proporcji poszczególnych składników umożliwiają uzyskanie produktu końcowego o różnych właściwościach (sztyfty, pomadki płynne o satynowym, perłowym bądź matowym wykończeniu).
Biorąc pod uwagę aspekty praktyczne, wyznacznikiem dobrej szminki do ust jest:
- odpowiednia konsystencja zapewniająca prawidłowy poślizg,
- łatwość nanoszenia i rozprowadzania na ustach,
- wysoka trwałość koloru,
- stała konsystencja w warunkach pokojowych,
- odporność na czynniki zewnętrzne (zmienne warunki atmosferyczne, ścieranie mechaniczne),
- ochrona i pielęgnacja okolicy ust.
Natomiast z technologicznego punktu widzenia, w przypadku szminek ważna jest:
- jednolitość masy,
- odpowiedni stopień rozproszenia barwnika w masie,
- stabilność konsystencji,
- właściwa twardość i sztywność masy,
- łatwość zmywania przy użyciu dedykowanych produktów do demakijażu ust.
Składnikami szminek do ust są:
- woski (20-55%) - do najpopularniejszych zaliczamy wosk pszczeli, ryżowy, Candelilla czy Carnauba. Ich zadaniem jest nadanie odpowiedniej plastyczności, elastyczności i sztywności oraz zapewnienie właściwej temperatury topnienia. Najwięcej substancji woskowych zawierają sztyfty, stosunkowo mniej pomadki w płynie;
- ciekłe emolienty (25-70%) - jak olej rycynowy (lub bardziej trwały uwodorniony olej rycynowy, dodatkowo oksyetylenowany), masła, estry kwasów tłuszczowych, lanolina i jej chemiczne modyfikacje, węglowodory parafinowe (jak olej parafinowy), a także ciekłe alkohole tłuszczowe. Surowce te nadają połysk (dlatego matowe szminki zawierają ich mniej), zmniejszają tłustość, ułatwiają rozprowadzanie, są dyspergatorami dla barwników i pigmentów, chronią przed utratą wilgoci;
- barwniki i pigmenty (0,5-10%) - żółty, czerwony lub brązowy tlenek żelaza, karmin, barwniki azowe, mika, tlenek cynku czy ditlenek tytanu. Nie rozpuszczają się w masie, ich cząstki są zawieszane;
- składniki regulujące lepkość (do 1%) - jak np. poliizobuten, który zwiększa lepkość, ułatwia rozprowadzanie i równomierne pokrycie ust barwnikiem;
- środki konserwujące i przeciwutleniacze (do 1%) - wśród konserwantów stosuje się głównie parabeny i/lub fenoksyetanol, przeciwutleniacze takie jak BHA, BHT, octan tokoferylu. Substancje konserwujące zapewniają bezpieczeństwo mikrobiologiczne w całym okresie używania produktu, podczas gdy przeciwutleniacze zapobiegają starzeniu się składników tłuszczowych;
- substancje dodatkowe (0,05-5%) - składniki aktywne, witaminy, antyoksydanty, filtry UV;
- substancje zapachowe i smakowe (do 1%) - dodatki zwiększające walory użytkowe szminek, dodatkowo substancje zapachowe neutralizują nieprzyjemny zapach niektórych składników tłuszczowych masy.
Częściej sięgacie po szminki w sztyfcie czy płynne pomadki?
Prześlij komentarz